RSS

Cele mai scumpe lucruri sunt cele gratis


Indiferent daca suntem milosi sau rautaciosi, eu cred ca toti avem momente cand facem lucruri bune si momente cand facem rau. E natura omului sa fie complex, dar mai ales diferit. Exceptie sunt, desigur, pitipoancele si cocalarii ce se imita intre ei. Si-ntr-o ironie, as spune ca nici nu fac parte dintre oameni, asa ca tragem linie si ii lasam undeva in neant.

Moral este ca atunci cand ajuti pe cineva, atunci cand faci un bine sa nu astepti ceva in schimb, ci sa o faci de placere sau macar un sentiment asemenator. Asa ar fii moral, repet, dar diferentele dintre oameni decid asupra relatiilor dintre acestia.

Nu vreau sa ma apuc sa "propovaduiesc" o psihologie a moralitatii sau etc, insa asa imi "vindec" eu lacrimile. Sunt diferita, atat de diferita incat am dat in ciudata, iar relatiile mele cu ceilalti sunt speciale... Intr-un fel sau altul.

Oricat de diferiti am fi si orice probleme a-m avea, n-ar trebui niciun moment sa ne lasam orgoliul ori mandria la picioare. Mandria trebuie purtat in ochii limpezi, senini intocmai ca si o bijuterie.

Nimeni nu e superior altuia, diferentele dintre noi ne impart in categorii, insa nimic nu ne face sa fim mai buni, superiori. Devenim ai dracului de rai si in majoritatea timpului fara sa constientizam, noi intre noi ne facem mai rai... Pacat, al dracului de pacat!

4 comentarii:

Anonim spunea...

e bine ca accepti sa fii o ciudata decat sa-ti terfelesti demnitatea doar pentru a fi si ca x ori y existent si apreciat,sau ma rog,nu neaparat apreciat,e prea mult spus,ci mai degraba placut ori acceptat de o alta multime de xy idioti care cred ca doar daca esti ca ei ,esti bun,frumos ,cool and co.
Uiti sa precizezi insa faptul ca ,nu de putine ori,tocmai aceeia care mentioneza necesitatea ignorarii pseuda-superioritatii( pe care mai toti o practica) sunt exact aceia care o aplica atat de tare ca uit de asa zisa egalitate.
Si oricum cred ca oamenii sunt prin excelenta rai,nu devin treptat de -a lungul vietii.Se poate vorbi,eventual de o gradare a rautatii si nu a personalitatii care o genereaza.
:)

Andru` spunea...

@ Anonim. Cand suntem mici nu suntem rai, nu constientizam printre ce oameni ne afla, in ce viata am aterizat... Devenim pe parcurs, in timp ce crestem...

Sun putini cei ce se cred superiori, adica cei ce recunosc asta...La unii poate e inconstient.

Cristi Mosora spunea...

Nu iti imaginezi cate articole am citit prin blogosfera in jurul ideii "cele mai bune lucruri in viata sunt gratis". M-a surprins in mod placut abordarea ta originala, si rezonez (am la randul meu o serie de argumente proprii) cu ideea ta ca oamenii fac totul din orgoliu/egoism - chiar daca pare dur,pentru ca societatea a dat o conotatie negativa la aceste doua insusiri.
@Andru: de dragul discutiei, cand suntem mici nu constientizam intre ce oameni ne aflam, dar nu constientizam nici cine si cum suntem noi :) Abia cand mai crestem incepem (daca avem noroc si/sau curiozitatea)sa descoperim ce fel de oameni suntem de fapt. Deci nu devenim mai rai, ci devenim mai constienti de "rautatea" noastra.
Pana la urma cred ca impartirea asta intre bine si rau este fortata si nu putem sa ne folosim de ea cand analizam ceva, e mai degraba o constructie mentala prin care se incearca o anumita standardizare a comportamentelor in societate.
Spune-i gazelei ca e rau sa nu se lase prinsa de ghepard, ca ar muri felina de foame, impreuna cu puii ei cu tot. Sau spune-i ghepardului ca e rau sa o prinda pe gazela, care e inca tanara si nu a apucat sa isi traiasca viata, are o familie care va suferi dupa pierderea ei. Depinde doar de perspectiva ;)

Andru` spunea...

@ Cristi Mosora Ma bucur ca ti-a placut:) te mai astept sa mai citesti si altele...

Ai dreptate, desi oricum subiectul asta cu rautatea oamenilor e foate complex si ar putea fi atatea teorii legate de a exista sau a nu exista aceasta rautate.

Trimiteți un comentariu